Thuis » Huis de Beukelaer » Omgeving

 

Omgeving

Het historische dorp Oldeberkoop met als middelpunt de Bonifatiuskerk, is 900 jaar geleden ontstaan op de zandruggen tussen de riviertjes de Linde en de Tjonger. De oude dorpskom roept, mede dankzij de prachtige bomen, nostalgische gevoelens op. Door het authentieke karakter lijkt het verleden nog steeds aanwezig te zijn.

Het dorp kent verschillende evenementen zoals
– De Friese Streekmarkt. Deze markt vind van mei t/m oktober iedere eerste zaterdag van de maand plaats in hartje Oldeberkoop.
Kunstroute Open Stal. De Open Stal is een route die gedurende 4 weken in juli en augustus in Oldeberkoop wordt georganiseerd. De route is dagelijks te bezoeken van 13.00 tot 18.00 uur. Op ruim 20 verscheidene binnen- en buitenlocaties in het dorp is werk te zien van verschillende kunstenaars.

phoca_thumb_l_bonifatiuskerk_voor_cb

______________________________________________________________________________________________

Vanuit Oldeberkoop vind je wandel- en fietsroutes welke je van www.oldeberkoop.nl kunt downloaden.

Naast deze routes zijn er de bekende natuurgebieden het Nationaal Park Drents-Friese Wold, Nationaal Park Weerribben-Wieden, Nationaal Park Dwingelderveld, Nationaal Park Drentsche Aa, waar je vrij kunt wandelen en genieten van alles wat de natuur ons geeft. Ook verschillende natuurgebieden van Staatsbosbeheer zijn in de buurt te weten Oranjewoud, De Deelen, Rottige Meente, Friese Wouden en Zuidwest-Drenthe.

Huis de Beukelaer ligt net buiten Oldeberkoop verscholen tussen het groen, direct langs de rivier de Linde en precies op fietsknooppunt 28. Ook ligt het op het Friese Woudenpad (voorheen Zevenwoudenpad), een wandelroute van Lauwersoog naar Steenwijk.

phoca_thumb_l_diaconieveen_cb

______________________________________________________________________________________________

Aan de overkant van het perceel vind je het Stuttebosch. Het Stuttebosch ligt tegen de Linde aan. Het bos wordt gekenmerkt door dennen, sparren, oude eiken en majestueuze douglassen. Het is een gevarieerd gebied, met als middelpunt een bijzonder blauwgraslandje. Omdat het regenwater door de keileem hier niet in de bodem wegzakt, komen nog zeldzame blauwgrasplanten voor. Dit zijn plantensoorten zoals zonnedauw, moeraswolfsklauw en orchideeën. De das, het ree, vele vogelsoorten, vlinders en libellen bevolken het Stuttebosch.
Ook is in dit bos in 2007 een historische plek in ere herstelt namelijk de Bekhofschans. De schans diende tijdens de 8o-jarige oorlog met Spanje als belangrijke post in de verdedigingslinie. Een replica van de toegangspoort werd geplaatst en een deel van de oude palenrij werd hersteld. Het kanon dat hier gebruikt werd staat nog altijd in het centrum van het dorp.

Op een paar honderd meter van het verblijf ligt een naamloze plas waar je goed kunt vissen op één van de steigers.

Voor kinderen ook buiten het verblijf genoeg te beleven met op fietsafstand Speelvijver Spokeplas van Staatsbosbeheer en openlucht zwembad De Dobbe in het nabijgelegen Noordwolde.

Ook dichtbij zijn de volgende mogelijkheden:
Attractiepark Duinen Zathe in Appelscha,
Monkey Town in Wolvega,
Dierenpark Wildlands Emmen,
Aqua Zoo in Leeuwarden

phoca_thumb_l_stuttebosch_cb